Η G8 αναβάλλει τη δράση για το κλίμα ως το 2050!

>> Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009Η Greenpeace καλεί όλους τους πολίτες του κόσμου να
απαιτήσουν αλλαγή.


Καθώς η διάσκεψη της G8 έληξε στην Ιταλία με ελάχιστη πρόοδο αναφορικά με τη σωτηρία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, η Greenpeace πλέον καλεί τον κόσμο να ασκήσει μαζική πίεση προκειμένου οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

Το πρωί της Παρασκευής, ακτιβιστές της Greenpeace πάνω σε φουσκωτά έβαψαν πάνω στο σκαρί πλοίου που μετέφερε άνθρακα τις λέξεις

G8: ΑΠΕΤΥΧΕ (G8: FAILED).


Αυτή η τελευταία δράση σηματο
δοτεί την ολοκλήρωση μίας γεμάτης από δραστηριότητες εβδομάδα, κατά την οποία η Greenpeace διαμαρτυρήθηκε σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γαλλία και την Ιταλία, καλώντας τη G8 να θέσει τις βάσεις για μια επιτυχημένη ιστορική συμφωνία στη Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Στην Ιταλία συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 ακτιβιστές κατέλαβαν, παρεμπόδισαν και έβαψαν συνθήματα σε πέντε ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας κατά μήκος της χώρας, καταδεικνύοντας τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πληγή του κλίματος, και καλώντας τη G8 να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του πλανήτη.

Με την ολοκλήρωση των διεργασιών της G8 αργά το απόγευμα της Παρασκευής, οι ακτιβιστές της Greenpeace εγκατέλειψαν και τους τελευταίους σταθμούς που είχαν καταλάβει. «Καθώς η Greenpeace κάνει πράξη τα λεγόμενα της και λαμβάνει δράση για το κλίμα, η αδράνεια της G8 φέρνει τον πλανήτη ένα βήμα πιο κοντά στις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Κρύβουν την έλλειψη πρωτοβουλιών πίσω από λόγια χωρίς ουσία και περιεχόμενο.» «Καλούμε όλο τον κόσμο να αναλάβει ειρηνική δράση και να ασκήσει πίεση στους ηγέτες προκειμένου να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις για σημαντικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου πριν τις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.» G8 και το Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών (Major Economies Forum) Ήταν φανερό πως οποιαδήποτε πρόοδος στο Φόρουμ θα ερχόταν μέσα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Όταν όμως οι ηγέτες των πιο πλούσιων βιομηχανικών χωρών, που ευθύνονται για το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, αποτυγχάνουν να θέσουν δεσμευτικούς ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση των εκπομπών, πόσο μάλλον να μιλήσουν για χρηματοδότηση, τότε ουσιαστικά έχουν τορπιλίσει τις πιθανότητες για μία επιτυχημένη συμφωνία στο Φόρουμ
Οι G5 (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρική), ζήτησαν χθες από τις αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40% μέχρι το 2020, όπως δηλαδή επιτάσσει η επιστήμη προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Αυτό καταδεικνύει – όπως άλλωστε τόνισε με δηλώσεις του χθες και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν – ότι το μείζον πρόβλημα στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι το γεγονός πως οι G8 και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες χρειάζεται να επιβάλλουν ισχυρούς ενδιάμεσους στόχους μειώσεων εκπομπών, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο κόσμους προερχόμενο κυρίως από την αδράνεια των βιομηχανικών χωρών την τελευταία δεκαετία.

Χωρίς καμία δέσμευση από πλευράς G8 να επενδύσουν τουλάχιστον €75 δις από τα €110 που απαιτούνται ετησίως προκειμένου οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές και να τερματιστεί η καταστροφή των τροπικών δασών, το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θα διευρύνεται διαρκώς.

Εναπόκειται στους ηγέτες των χωρών της G8 να κάνουν το πρώτο βήμα. Είναι οι περισσότερο υπεύθυνες για τη δημιουργία των κλιματικών αλλαγών. Είναι υπεύθυνες για πάνω από το 47% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Το αντίστοιχο ποσοστό των αναπτυσσόμενων χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ είναι 25%. Εντούτοις, είναι η G8 που έχει δείξει τη μικρότερη προθυμία να δεσμευτεί σε δράση.


«Είχαν μία ιστορική ευκαιρία αλλά τη σπατάλησαν, με το να μη δεσμευτούν σε ενδιάμεσους στόχους μείωσης εκπομπών και να αναβάλλουν κάθε συζήτηση για χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, στη σύνοδο της G20.
Σήμερα οι ηγέτες της G8 απέδειξαν ότι είναι πιο πολύ πολιτικοί που ξέρουν μόνο να μιλάνε, παρά ηγέτες που αναλαμβάνουν τις δράσεις που χρειάζεται ο πλανήτης»
ανέφερε ο Διευθυντής του Διεθνούς Προ
γράμματος της Greenpeace Γκουρού Ανάνθ.

«Η διάσκεψη της G8 ήταν μία φρικτή αποποίηση ευθυνών και πρωτοβουλιών. Αντί να αδράξουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές και να σώσουν τα πιο ευάλωτα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των αφρικανικών κρατών, από τις καταστροφικές συνέπειες που ήδη συμβαίνουν, μετέφεραν την ευθύνη σε μελλοντικές κυβερνήσεις και μελλοντικές γενεές. Η υστεροφημία τους είναι το τελευταίο που θα κινδυνέψει συγκριτικά με το ίδιο μας το μέλλον».

«Αν και, επιτέλους, παραδέχτηκαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2oC, δεν έλαβαν καμία απολύτως δέσμευση για το πώς θα επιτευχθεί αυτό. Τα Ηνωμένα Έθνη θα διοργανώσουν μία έκτακτη διάσκεψη αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών αυτή τη φορά πρέπει να είναι έτοιμοι. Η ώρα για δράση έχει ήδη φτάσει. Είναι τώρα» τόνισε.

greenpeace.org/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP