Παράδειγμα προς μίμηση το «θαύμα» της Ελευσίνας με την ανακύκλωση

>> Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Αρχισε δειλά το 2005 ως ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη... βρώμικη Ελευσίνα, των 30.000 κατοίκων και των πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τέσσερα χρόνια μετά, το πείραμα όχι μόνο δείχνει να έχει πετύχει, αλλά πολλοί θέλουν να το εφαρμόσουν και στη δική τους γειτονιά. Οταν, πριν από λίγες ημέρες, στην Ανατολική Αττική σημειώνονταν έκτροπα λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων για το ενδεχόμενο εγκατάστασης δύο χώρων ΧΥΤΑ, ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού έκρινε ότι το παράδειγμα της Ελευσίνας μπορεί θαυμάσια να εφαρμοστεί και στον δήμο τους χωρίς να χρειαστεί η λύση της χωματερής.

Σε τι όμως συνίσταται αυτό το μικρό θαύμα της Ελευσίνας;
της πόλης κ. Γιώργος Αμπαζόγλου, χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, αποφάσισε να λάβει πρωτοβουλίες στο θέμα των απορριμμάτων και να προωθήσει την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των σκουπιδιών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς που συντήρησε την αντίστοιχη περίοδο το επίσημο σύστημα της Αττικής.

Οπως ο ίδιος εξηγεί στην «Κ», άρχισε από το 2005 να δημιουργεί την κατάλληλη υποδομή για την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, των υλικών συσκευασίας και των έντυπων, ενώ παράλληλα προώθησε την οικιακή λιπασματοποίηση για τα βιοαποδομήσιμα υλικά.
Ενταση των προσπαθειών Η συμμετοχή των κατοίκων και η ανταπόκριση των πολιτών έκαναν το δήμαρχο να εντείνει τις προσπάθειές του.

Ετσι το 2006 αναλαμβάνει τον κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης καθώς και Δημοτικό Κέντρο Ανακύκλωσης στο οποίο φτάνουν 21.000 τόνοι αποβλήτων εκ των οποίων ανακυκλώνεται ένα 20%. Στη συνέχεια ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) χορηγεί στο δήμο έναν τεμαχιστή, αλλά και κοντέινερ για ογκώδη οικιακά απόβλητα. Το 2007 ο δήμος αποκτά Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Εκεί εξυπηρετούνται 11 δήμοι (Ασπρόπυργος, Βίλια, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Χαϊδάρι και Αγια Βαρβάρα), προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
Το 2008, η προσπάθεια συνεχίστηκε χωρίς καμιά απολύτως μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Η οργάνωση της διαλογής στην πηγή βελτιώθηκε και ο δήμος αύξησε την ανακύκλωση των υλικών κατά 35% (έναντι του 20%).

Παράλληλα αυξήθηκε η ανακύκλωση συσκευασιών κατά 41% και έφτασε τους 2.295 τόνους, ενώ 100 επιπλέον κάδοι οικιακής λιπασματοποίησης διανεμήθηκαν στην πόλη. Είκοσι βυθιζόμενοι κάδοι τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία, ενώ τρία σχολεία βραβεύτηκαν για την απόδοση στην ανακύκλωση που επέτυχαν οι μαθητές λαμβάνοντας το ποσό των 10.000 ευρώ.
Και η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ.

Ο δήμος σκέφτεται να προχωρήσει στην αγορά ειδικού απορριμματοφόρου-μετρητή στον οποίο θα ζυγίζονται τα απορρίμματα και όποιοι ανακυκλώνουν πολύ (θα τεθεί πιλοτικά ένα στάνταρ) θα έχουν σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη.


Της Εφης Xατζηιωαννιδου


news.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP