Κάνε το καλό αλλά μη το ρίξεις στο γιαλό

>> Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

Πραγματοποιήσαμε χθες 21/6/2009 με απόλυτη επιτυχία, τον καθαρισμό της ακτής καθώς και την υποβρύχιο φωτογράφιση και Βιντεοσκόπηση του βυθού της ευρύτερης περιοχής.

Η προσπάθεια για τον καθαρισμό του αιγιαλού ήταν και είναι για μας ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, όχι στα λόγια αλλά με έργα.


Η πρωτοβουλία αυτή είχε σκοπό να μεταμορφώσει την παραλία μας σε χώρο όπου οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να χαίρονται.


Απευθύναμε ανοιχτή και όχι ονομαστική
πρόσκληση προς όλους τους κατοίκους της περιοχής και γενικότερα στους εθελοντές και φίλους προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Επικεντρώσαμε τις προσπάθειες στον καθαρισμό του χώρου της ακτής στο οποίο υπήρχε το πρόβλημα, πρόβλημα μεγαλύτερο και από αυτό που όλοι πιστεύαμε.

Συγκεντρώσαμε μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων κάθε είδους, όπως π.χ δίχτυα, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, πλαστικά κύπελλα, αποτσίγαρα κ.α., που όχι μόνο έκαναν την παραλία μας να μοιάζει με χωματερή, αλλά κύρια να της προκαλούν ασφυξία, μερικά δε από αυτά να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ασφάλεια των λουομένων.

Ζητήσαμε από τον Δήμο Σαλαμίνας να διαθέσει τα μεταφορικά μέσα για την απομάκρυνση των σάκων με τα απορρίμματα, τηρουμένων προπάντων όλων των κανόνων υγιεινής ασφάλειας. Οι καταδύσεις κράτησαν αρκετές ώρες, και με την άριστη συνεργασία των αυτοδυτών και των κατοίκων που τους υποστήριζαν από την επιφάνεια με δικά μας σκάφη, καταφέραμε να αποτυπώσουμε σε εικόνα τα όσα σημαντικά αντικρίσανε οι αυτοδύτες στο βυθό.

Παράλληλα με τον καθαρισμό, και κατά την διάρκεια σχετικών συζητήσεων, προτείναμε στους τοπικούς φορείς δραστικές λύσ
εις, και θέσαμε στην διάθεση τους την οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας θα μπορούσαμε να έχουμε στο μέλλον, είτε για την πραγματοποίηση παρομοίων δράσεων, είτε για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της ακτής-χωματερής Οργανώσαμε την διανομή του ενημερωτικού υλικού το οποίο μας είχε αποστείλει το δίκτυο “Μεσόγειος SOS”, αναρτώντας τις σχετικές αφίσες στο διαδίκτυο, σε κεντρικά σημεία της περιοχής μας, στο Δημαρχείο, την ΔΥΟ Σαλαμίνας καθώς και σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα.

Την φωτογράφιση του βυθού για να αποτυπωθεί το μέγεθος της συντελούμενης καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος ανέλαβε η ομάδα του Hellenic Underwater Times με τους Παναγιώτη Τασιαδάμη , Κώστα Λαδά, Χαράλαμπο Ντιριντή, Μαρίνα Μπακογεώργου, και Νίκη Παρδαλού. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, όλους όσους συμμετείχαν, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και αν έγινε αυτή η συμμετοχή και που πραγματικά μας έκαναν πολύ υπερήφανους.

Αξίζουν ουσιαστικά τα ειλικρινέστερα των ευχαριστηρίων, πάνω από όλα και πρώτα από όλα , - Στη νεολαία μας και στους κατοίκους της περιοχής. - Στον Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Σ. Σοφρά για την ουσιαστική και υλική συμπαράσταση στην προσπάθειά μας αυτή. - Στους υποψήφιους δήμαρχους κ.κ, Ι. Τσαβαρή, για την συμβολική αλλά και έμπρακτη συμμετοχή του στον καθαρισμό, καθώς και στην 20μελή εθελοντική ομάδα που τον συνόδευε, στον Ν. Ράπτη, και τους δημοτικούς συμβούλους που τον συνόδευαν για την ηθική τους συμπαράσταση., - Στο Λιμεναρχείο Σαλαμίνας, - Στο Δίκτυο «Μεσόγειος SOS», και στους «Hellenic Underwater Times», Huts.gr . - Στα τοπικά blogs Salamina-press,Αιγιαλός και Salamispress . Την εκστρατεία μας αυτή κάλυψε δημοσιογραφικά η Εφημερίδα “30 Ημέρες στη Σαλαμίνα,

http://psiliammos.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP