Η αρκούδα πολύ κοντά στον άνθρωπο…

>> Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009

Με αφορμή τις πρόσφατες εμφανίσεις θηλυκής αρκούδας με μικρό μέσα σε κατοικημένους οικισμούς του Νομού Καστοριάς (Κλεισούρα, Νεστόριο) οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέπτονται τους κατοίκους των περιοχών, όπως και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ενημερώσουν τους πρώτους και να καθησυχάσουν τους δεύτερους.

Η πραγματική αι
τία για την παρουσία της αρκούδας μέσα σε κατοικημένους οικισμούς σχετίζεται με κακές διαχειριστικές πρακτικές από την πλευρά του ανθρώπου όπως η διατήρηση μικρών ή μεγάλων σκουπιδότοπων γύρω από τους οικισμούς και η υποβάθμιση του βιοτόπου της (μεγάλα τεχνικά έργα, πυρκαγιές κλπ.).

Οι συνθήκες αυτές οδηγούν την αρκούδα πιο κοντά σε κατοικημένους οικισμούς για να βρει
τροφή, ειδικά αυτή την εποχή που οι διαθέσιμες τροφικές πηγές δεν βρίσκονται σε αφθονία.. Σε επιτόπια επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ την Τετάρτη 10 Ιουνίου, διαπιστώθηκε όντως η παρουσία θηλυκής αρκούδας με μικρό αρκουδάκι 6 μηνών κοντά στην Κλεισούρα, σε μικρό σκουπιδότοπο λίγο έξω από τον οικισμό.

Οι κάτοικοι, μάλιστα, της περιοχής επικαλ
ούνταν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα από την παρουσία της αρκούδας, την οποία, φαίνεται, ότι συχνά ταΐζουν οι ίδιοι με αποτέλεσμα να εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία. Τόσο η διατήρηση του σκουπιδότοπου όσο και το τάϊσμα της αρκούδας αποτελούν τα χειρότερα παραδείγματα διαχειριστικών πρακτικών για την αποφυγή της προσέγγισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι τιμά ιδιαίτερα τους κατοίκους ο σεβασμός και το ενδιαφέρον που δείχνουν για την αρκούδα. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι σε παρότρυνση των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για δημιουργία θορύβου για την απομάκρυνση της αρκούδας αντέδρασαν έντονα. Ανέφεραν μάλιστα ότι η αρκούδα τους ανήκει και δεν θέλουν να φύγει από την περιοχή.

Τελικά η αρκούδα απομακρύνθηκε μόνη της και αφού πέρασαν από δίπλα της τόσο δύο κάτοικοι της Κλεισούρας όσο και ένα διερχόμενο όχημα... Τ
ην ίδια νύχτα συνεργάτης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέφθηκε το Νεστόριο χωρίς να διαπιστώσει επαναπροσέγγιση αρκούδας στον οικισμό.


Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια θηλυκή αρκούδα με το μικρό της είχε πλησιάσει τη Μονή της Παναγιάς στην Κλεισούρα πριν από ένα μήνα και με παρέμβαση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ απομακρύνθηκε.

Περισσ
ότερα: www.arcturos.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP