Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ, Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΣ

>> Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα μετρά σχεδόν πέντε ‘επίσημες’ δεκαετίες. Πλήθος μελετών Ελλήνων και ξένων ειδικών έχουν αναλύσει τις προτιμήσεις των τουριστών, τις επιπτώσεις, τις τάσεις ανάπτυξης και τις ‘κρίσεις’ στον τουρισμό της χώρας κι έχουν κάνει προτάσεις και συστάσεις για το πώς να γίνει το τουριστικό προϊόν ελκυστικότερο και ο τουρισμός αειφορικός. Από μια διαφορετική σκοπιά, τούτο το σημείωμα παρουσιάζει απόψεις, προτάσεις και συστάσεις που καταγράφηκαν στα πλαίσια της διεθνούς κινητοποίησης κατά του προτεινόμενου θερέτρου γκολφ στην περιοχή Κάβο Σίδερο (ΒΑ ακρωτήριο Κρήτης) από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι σήμερα. Η πρωτοβουλία ανήκει στους διακεκριμένους καθηγητές Oliver Rackham (Ιστορική Οικολογία, Οξφόρδη) και Jennifer Moody (Περιβαλλοντική Αρχαιολογία, Τέξας).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των 10717 υπογραφών (11/6/2009) αφορούν Έλληνες (εσωτερικού και εξωτερικού), Ευρωπαίους και Βορειο-Αμερικανούς (κατοίκους εξωτερικού, ημι-μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, τουρίστες), μέτριου έως πολύ υψηλού (καθηγητές πανεπιστημίου) μορφωτικού επιπέδου. Περίπου 3800 υπογράφοντες πρόσθεσαν σχόλια που αποτέλεσαν το υλικό τούτου του σημειώματος (παραλήφθηκαν σχόλια Ελλήνων εσωτερικού). Τα επιλεγμένα σχόλια παρατίθενται αυτούσια και ανώνυμα αν και οι περισσότερες υπογραφές είναι επώνυμες.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: http://www.thepetitionsite.com/petition/794332549.


Σταθερές αξίες ελκυστικότητας και ‘συγκριτικά πλεονεκτήματα’

Ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας βρίσκεται στα μοναδικά της τοπία. Αυτή η κληρονομιά πρέπει να φυλαχτεί και να φροντιστεί σαν θησαυρός, όχι να χαραμιστεί για γρήγορο κέρδος. Θυμάστε τον Ησαύ και το πινάκιο φακής; (τ. διευθύντρια Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Ελλάδα).
Η ελκυστικότητα της Ελλάδας βρίσκεται στην ιστορία, τη μοναδική φύση και τα τοπία της. Σκοτώστε τα και ξεχάστε τον τουρισμό.
Το Ελληνικό τοπίο και περιβάλλον είναι ο λόγος που οι περισσότεροι επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών. Η καταστροφή τους είναι μια αυτό-καταστροφική στρατηγική.
Αν αυτές οι πολύτιμες περιοχές συνεχίσουν να καταστρέφονται θα κάνω διακοπές σε άλλη χώρα.
Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να αναγνωρίσει πάνω σε τι πολύτιμο θησαυρό κάθεται ήδη, και να τον φροντίσει, όχι να τον καταστρέψει.
Ο πολιτισμός σας είναι η δύναμη σας. Προστατέψτε τον!
Η Ελληνική κληρονομιά είναι τόσο σημαντική, είναι καθήκον μας να την προστατέψουμε.
Έρχομαι στην Ελλάδα για την ατμόσφαιρα, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό. Αν ήθελα να πάω σε αναπτυγμένο μέρος, θα πήγαινα στην Ισπανία όπου οι άνθρωποι περνούν όλες τις διακοπές τους κλεισμένοι σε συγκροτήματα με πισίνα και δεν βγαίνουν να δουν τη χώρα.
Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς μνήμη. Σεβαστείτε το παρελθόν και το τοπίο της Ελλάδας.
Η διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενάντια σε εμπορικά συμφέροντα, πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους μας: είναι η κοινή μας μνήμη, η γενέτειρα του πολιτισμού μας. Μη μας κάνετε βαρβάρους!
Η απώλεια του πολιτισμού είναι δυστυχώς μη-αναστρέψιμη. Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί αυτό τον κίνδυνο.
Το Κρητικό τοπίο δεν είναι μόνο αναπόσπαστο μέρος του χαρακτήρα και της κουλτούρας των υπέροχων ανθρώπων που ζουν εκεί, είναι μέρος της ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού.
Η παθιασμένη αγριότητα της Κρήτης είναι τόσο δυνατή.
Η Κρήτη είναι το λίκνο του πολιτισμού, μην την καταστρέψετε μετατρέποντας την σε φέρετρο.

• Ψάχνω για ηρεμία, φύση, ερημιές και αντιπροσωπευτικούς τόπους. Θέλω να έχω επαφή με την πραγματική χώρα, όχι με ξενοδοχεία και μπαρ που δίνουν την αίσθηση ότι είσαι κάπου αλλού κι όχι στην Κρήτη.Πολλοί τουρίστες πάνε στην Κρήτη γιατί έχει ακόμα διατηρημένους τόπους.
Η Κρήτη είναι ένας μοναδικός και βαθύτατα σπουδαίος τόπος λόγω της ιστορίας, της φυσικής ομορφιάς και της σημαντικότατης χλωρίδας της … Γιατί να διακινδυνευθεί η ευαίσθητη φυσική ισορροπία κι ό,τι κάνει μοναδικό αυτό το καταπληκτικό νησί, για να γίνει ίδιο με όλα τα άλλα;
Η αυθεντικότητα είναι ο πλούτος της Κρήτης. Δεν πρέπει να τσιμεντωθεί.
Τα Κρητικά τοπία, η ιστορία, τα αρχαία έχουν ανεκτίμητη αξία για μας και τα παιδιά μας. Μην τα καταστρέψετε.
Η Ελλάδα, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, κατάστρεψε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του τοπίου της, καταστρέφοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον και προκαλώντας τεράστια ζημιά σε χιλιάδες αρχαία μνημεία και απομεινάρια της αρχαιότητας … Αλλά η λαιμαργία του ανθρώπινου γένους για κέρδος φαίνεται ότι είναι ακόρεστη.

• Η Ελλάδα είναι ο γήινος Παράδεισος που έγινε Κόλαση για γρήγορο χρήμα … Κανείς δεν κάνει τίποτε. Σε 20 χρόνια περίπου, η Ελλάδα θα είναι το σκουπίδι της Ευρώπης.

Η απρογραμμάτιστη δόμηση έχει ήδη καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιλαμβανομένων των λίκνων του πολιτισμού όπως η Αττική, οι Κυκλάδες, και η βόρεια Κρήτη.
Πάρα πολλά μέρη έχουν καταστραφεί για πάντα, πάρα πολλά φυσικά μαργαριτάρια και πολύτιμοι τόποι έχουν κάνει τόπο σε μεγάλα θέρετρα χωρίς καθόλου Ελληνικό χαρακτήρα.

• Υπάρχουν αρκετά αποτυχημένα κουφάρια που βρωμίζουν την Ελληνική ύπαιθρο.

Στο παρελθόν η Ελλάδα έκανε πολλά λάθη επιτρέποντας τουριστικές εγκαταστάσεις που δεν ήταν καλά προσαρμοσμένες στο περιβάλλον.
Η Ελλάδα χάνει το πρόσωπο και το πνεύμα της.
Η Κρήτη πουλά ήδη το πνεύμα της στους μεγιστάνες του χρήματος.
Η τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη τα τελευταία 20 χρόνια ήταν μη ελεγχόμενη. … Αναμφίβολα έδωσε αρκετές δουλειές και έφερε δολάρια και Ευρώ στο νησί. Αυτό που δεν υπολογίστηκε ήταν το κόστος στο περιβάλλον, στη θάλασσα, στα αρχαιολογικά μνημεία, κι επίσης η λιγότερο μετρήσιμη καταστροφή σ’ ένα τρόπο ζωής που ήταν σε αρμονία με το περιβάλλον και άντεξε σ’ όλη την ανθρώπινη κατοίκηση του νησιού που άρχισε πριν από χιλιετίες.

Είναι απίστευτη η καταστροφή που έχουν κάνει στο περιβάλλον οι κτηματομεσιτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα γιατί δεν επιτρέπεται να συμβούν στη χώρα τους.
Ορισμένες περιοχές της Κρήτης έχουν χάσει το φυσικό τους χαρακτήρα λόγω μιας ανεύθυνης ιδιοκτησιακής πολιτικής.

• Συνεχίστε έτσι, τελειώστε τα έργα σας και η τουριστική βιομηχανία σας θα εξαφανιστεί.

Η Κρήτη είναι γεμάτη αποτυχημένες εγκαταστάσεις που κηλιδώνουν το τοπίο.
Η βόρεια ακτή είναι ήδη κατεστραμμένη. Το νησί χρειάζεται τις μη αναπτυγμένες περιοχές για να συνεχίσει να ελκύει Ευρωπαίους τουρίστες σε μια περίοδο ακριβών αερομεταφορών.
Η καταστροφή που γίνεται στο Κρητικό τοπίο από νέες οικοδομές … είναι βαθιά ανησυχητική. Ήσυχα χωριά έχουν μετασχηματισθεί σε άσχημους συνοικισμούς σε λίγα χρόνια.
Η πολιτική για τη γεωργία και την αναψυχή εξασφαλίζει ότι το νησί θα μετασχηματιστεί σε μια ζούγκλα τσιμέντου και θερμοκηπίων…. Οι ντόπιοι υποφέρουν βραχυχρόνια κέρδη για χάρη μιας μακροχρόνιας φτώχειας …
Περισσότερα ξενοδοχεία θα μετατρέψουν αυτό τον τόπο σε θέρετρο που μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε στον κόσμο, ένας λόγος να μην ερχόμαστε πια.
Είναι άσχημο και ακαλαίσθητο να γίνονται δρόμοι παντού στα βουνά και να καταστρέφουν όμορφες παραλίες, με δρόμους κοντά στην ακτή και με άδεια ακαλαίσθητα, συνήθως παράνομα, ξενοδοχεία.

Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη

Περισσότερα: ecocrete.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP