Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον μας

>> Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

α) Ο καπνός ρυπαντής εσωτερικού χώρου

O καπνός από το τσιγάρο θεωρείται και αυτός σαν ένας ρυπαντής εσωτερικού χώρου. Και αυτό γιατί οι συνέπειες από το κάπνισμα δεν περιορ
ίζονται μόνο στον ίδιο τον καπνιστή αλλά και σ' αυτούς που βρίσκονται γύρω του και είναι εκτεθειμένοι στον καπνό του.

Οι συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα, όπως ονομάζονται, είναι οι ίδιες μ
ε αυτές που υφίστανται οι ίδιοι οι καπνιστές. 
Όλοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι περιέχει ο αέρας που εισπνέουνε ή αναπνέουνε όπως γνωρίζουμε (γιατί αναγράφονται υποχρεωτικά) τα συστατικά ενός οποιουδήποτε προϊόντος που αγοράζουνε, είτε πρόκειται για φάρμακο, είτε πρόκειται για κονσέρβες, αναψυκτικά γιαούρτι κ.α, όπως πρέπει να γνωρίζουν και τις παρενέργειες τη δοσολογία και τις ενδείξεις και αντενδείξεις.
 


Μετά από χημική ανάλυση σε καπνό τυλιγμένου σε λευκό χαρτί περιέχει 600 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΣ
ΤΑΤΙΚΑ, όταν ανάβουμε τσιγάρο τα πρόσθετα αυτά με την καύση μετατρέπονται σε 4.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων 50 είναι καρκινογόνες όπως:

Νικοτίνη, Αρσ
ενικό, Κυανίνη, Βενζοπυρένιο, Μονοξείδιο του άνθρακα, Αμμωνία, Διμεθυλονιτραμίνη, πολώνιο 210 (ραδιενεργό), Φορμαλδεΰδη κ.λ.π.

Η παράλειψη αναγραφής της χημικής σύστασης του τσιγάρου, δεν απλώς παράλειψη, αλλά μια συνειδητή πολιτική στάση, η οποία υποκριτικά, ενώ νοιάζεται για την υγεία των πολιτών, από την άλλη στο όνομα της ηθικής του κέρδους και του υλισμού αποσιωπά την αλήθεια για τι ολέθριες συνέπειες ενός προϊόντος, το οποίο έχει καταταχθεί ως ναρκωτικό στους σχετικούς πίνακες εξρτησιογόνων ουσιών. Από το κάπνισμα εκλύεται κατ' αρχήν μονοξείδιο του άνθρακα,που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ακόμη προκαλείται
υπερέκκριση βλέννας από τους βλεννογόνους αδένες του βρογχικού δένδρου και υπερτροφία των εκκρινόντων την βλέννα στοιχείων, τα οποία αναπόφευκτα καταλαμβάνουν μέρος του αυλού των αεροφόρων οδών. Όταν αυξάνεται η απόφραξη των αεροφόρων οδών επέρχεται διαταραχή της αρχιτεκτονικής και της λειτουργικότητας των πνευμόνων, με αποτέλεσμα αναπνευστική ανεπάρκεια.Έπειτα η νικοτίνη του καπνού απορροφάται από όλους τους βλεννογόνους και δρα σαν γαγγλιακό, τόσο του συμπαθητικού όσο και του παρασυμπαθητικού συστήματος.


Ακόμη,κατά την καύση του τσιγάρου - η οποία είναι ατελής παράγονται δύο κατηγόριες
καρκινογόνων ουσιών, οι νιτροζαμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα προσβάλει με απίστευτα μεγαλύτερη συχνότητα στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. 
Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα να μην ανεχόμαστε τον καπνό των άλλων σε κλειστούς χώρους.β) Η κατάσταση στο εξωτερικό

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους, σε γραφεία. Συγκεκριμένα: 
Από χρόνια απαγορεύεται το κάπνισμα στις περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. και του Καναδά σε κάθε είδους κλειστό χώρο συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, πάμπ, μπάρ κ.λ.π.

Κάτι αντίστοιχο έγινε τα τελευταία χρόνια και στην Αυστραλία. Στην Ιταλία εφαρμόστηκε το ίδιο σύστημα με το Ν. της 10ης Ιανουαρίου 2005, όπου απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε όλους του δημόσιους χώρους.
 Μέσα στο 2006 ακολούθησε η Ισπανία.

Στην Ισπανία καθώς και σε άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα, απαγορεύεται το κάπνισμα και σε πάρα πολλές παραλίες.

Και ο λόγος βέβαια, εκτός απ
ό την ενόχληση των γύρω, είναι και η εκτεταμένη ρύπανση που προκαλείται από τα αποτσίγαρα. Στη Γαλλία από 1 Φεβρουαρίου 2007 εφαρμόζεται απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας και από 1 Ιανουαρίου 2008 επεκτάθηκε η απαγόρευση του καπνίσματος και στα cafe/pubs/ bars/restaurants /discos κ.λ.π.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά και το εφάρμοσε από την πρώτη ημέρα. Όσο για τις επιχειρήσεις της ψυχαγωγίας, συνεχίζουν να έχουν την πελατεία που είχαν ακόμα περισσότερο και ο αριθμός των καπνιστών ολοένα ελαττώνεται. Στην Ιρλανδία με Νόμο της 29ης Μαρτίου 2004 απαγόρευσαν το κάπνισμα σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους εργα
σίας. Μέσα σε 6 μήνες είχαν 7000 λιγότερους καπνιστές. Επίσης η πλειοψηφία των κατοίκων παρατήρησε βελτίωση του προβλήματος στις pub.

Στη Σουηδία το κάπνισμα είναι επίσης απαγορευμένο σε όλους τους κλειστούς χώρους, σε μπάρ, καφέ, εστιατόρια, ακόμη και σε προσωπικά γραφεία χώρων εργασίας όπου δεν μπαίνει άλλος εκτός από τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην αρχή πριν την εφαρμογή της απαγόρευσης, υπήρξαν κάποιες μικρές "διαμαρτυρίες" από ιδιο
κτήτες εστιατορίων, καφέ, μπάρ, ότι η απαγόρευση θα μείωνε τη πελατεία τους. Αντίθετα όμως η διετής και πλέον εμπειρία μετά την απαγόρευση έδειξε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση του τζίρου τους, αλλά είχαμε και αύξηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι η απαγόρευση αυτή γίνεται σεβαστή από όλους. Επίσης έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών στη Σουηδία,κύρια στους άνδρες και ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.

γ) Αντιδράσεις κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ελλάδα


Τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος,
που θ' αρχίσουν να ισχύουν στη χώρα μας από 1η Ιουλίου 2009.

Οι προσπάθειες καπνοαπαγόρευσης ξεκίνησε το 2001, οπότε θεσπίσθηκε η απαγόρευση του καπνίσματος στα νοσοκομεία, με εξαίρ
εση ειδικούς χώρους –καπνιστήρια. Κανείς όμως δεν φρόντισε για την υλοποίησή τους, ούτε και οι Γιατροί οι οποίοι εννοείται ότι προστατεύουν την υγεία των ασθενών.

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2004 με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά και πάλι κανείς δεν φρόντισε για την υλοποίηση τους., σύμφωνα με δήλωση της καθηγήτριας Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα. 
Σύμφωνα με έρευνα την οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Reseat για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιτρικής στα πλαίσια της Εθνικής δράσης κατά του καπνίσματος, σε δείγμα 2037 ενηλίκων καπνιστών και 2006 ενηλίκων μη καπνιστών, την περίοδο από 12- 22 Απριλίου 2009 Προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία:

Το 38,2 των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές ενώ το 70% αναφέρει έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας και το 95 % σε μπαρ, εστιατόρια –ταβέρνες.

Παράλληλα, το 94% των μη καπνιστών και 73,5 των καπνιστών δηλώνει ανεπαρκή τα ισχύοντα μέχρι σήμερα μέτρα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 10% των καπνιστών δηλώνει ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει. Επίσης, το 34,4 % των καπνιστών δηλώνει ότι θα μειώσει τις εξόδους του σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης μετά τα νέα μέτρα, σε αντίθεση με το 34, 8% των μη καπνιστών που θα πήγαινε περισσότερο. "Συνεπώς παρά την ανησυχία των ιδιοκτητών των χώρων αυτών, η προσέλευση προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη αφού οι μη καπνιστές είναι κατά 20% περισσότεροι από καπνιστές στο γενικό πληθυσμό.

Πάντως, το 90% των μη καπνιστών αλλά και το 68% των καπνιστών θεωρούν αρκετά έως πολύ σημαντικό τον εθνικός στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας", εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες θεωρούς ως πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος την εκπαίδευση στα σχολεία (83%), την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (80%), τη δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%), τη χορήγηση των ειδικών φαμακευτικών σκευασμάτων από ασφαλιστικά ταμεία (70%), τις καμπάνιες ενημέρωσης; (69%), την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%) και την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων στους ανήλικους (63%).

Οι απαγορεύσεις στην Ελλάδα συνήθως προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα, λόγω ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα.

Το κάπνισμα παρόλα αυτά δεν θα πάψει ν' αποτελεί εξάρτηση. Συνήθως, η βλάβη της υγείας οδηγεί στην απόφαση για το κόψιμο του τσιγάρου. Όταν εκτιμήσουμε την αξία της ζωής, τότε επανατοποθετούμαστε έναντι εκείνων των συνηθειών που νομίζουμε ότι είναι δικαίωμα μας να τις χαρούμε. Γιατί όμως να χάνουμε τόσο χρόνο από τη ζωή μας, κάνοντας κακό στον εαυτό μας και να μην διαλέγουμε άλλες χαρές, που δεν μας βλάπτουν;

Μανόλης Βουτυράκης

Φυσικός Περιβ/γος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.


www.ecocrete.gr/

1 comments:

φόρτιση ηλεκτρονικού τσιγάρου 31 Ιανουαρίου 2018 - 10:13 μ.μ.  

Πολύ ωραίο site. Έχετε κάνει απίστευτη δουλειά με τη σελίδα και συμφωνώ απόλυτα με τα επειχηρίματα σας. Το κάπνισμα δεν κάνει κακό μόνο στους χρήστες του, αλλά και στο περιβάλλον. Σιγά σιγά πρέπει να ξυπνήσουν μερικοί και να καταλάβουν πως καταστρεύουν τη γη που ζούμε. Σ'ευχαριστώ πολύ για το site!

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP