Τα οικολογικά σπίτια γίνονται έξυπνα

>> Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Ενας ηλιακός δέκτης 50 τ.μ. τροφοδοτεί το επιδαπέδιο καλοριφέρ. Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής ανοίγει και κλείνει τα παράθυρα ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία. Η πρόσοψη του σπιτιού είναι κατά 40% γυάλινη, ώστε το φυσικό φως να λούζει το εσωτερικό του. Το σπίτι που παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει είναι το σπίτι του μέλλοντος· και είναι ήδη εδώ.

Οι κάτοικοι του Ααρχους στη Δανία περήφανα παρουσιάζουν το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο και με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κτίριο στον κόσμο. Το όνομά του, «Active House» (Δραστήριο Σπίτι).

Παρά το (σχεδόν) μόνιμα συννεφιασμένο ουρανό του Ααρχους, οι ανάγκες θέρμανσης και των οικιακών λειτουργιών της οικογένειας Σίμονσεν -ιδιοκτητών του «Δραστήριου Σπιτιού»- καλύπτονται πλήρως.

Για οκτώ μήνες οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παράγουν περισσότερη από την απαιτούμενη ενέργεια, διατηρώντας έτσι αποθέματα για ώρα ανάγκης. Εκτός από δραστήριο, το «Active House» είναι και έξυπνο.

Αν κάποιος από τους Σίμονσεν ξεχ
άσει ένα παράθυρο ή μια πόρτα ανοιχτή, θα κλείσει αυτόματα στα επόμενα 60 λεπτά. Το σπίτι διαθέτει πλήρη οικιακό εξοπλισμό εκτός από στεγνωτήριο ρούχων προκειμένου η συνολική κατανάλωση να διατηρηθεί στα επίπεδα των 4.000 KWh το χρόνο.

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως οτιδήποτε το οικολογικό είναι δύσκολο. Oτι, για παράδειγμα, για να είσαι οικολόγος πρέπει να φυτεύεις λαχανικά»,

δηλώνει στον «Guardian» ο διευθυντής του «Active House», Ρικ Λίντλοντ. «Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια απλή κι ευχάριστη ζωή». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σχεδιαστών του, το σπίτι θα έχει αποσβέσει το ενεργειακό κόστος της κατασκευής του σε διάστημα 30 ετών, αφήνοντας έτσι μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.


Στην Αθήνα
Εξαιτίας των ρυπογόνων αθηναϊκών σπιτιών (κατοικίες με απουσία μόνωσης, κακή ποιότητα κουφωμάτων και τζαμιών, μη αεροστεγανότητα) οι δείκτες παραγωγής άνθρακα στην Αθήνα είναι εξαιρετικά υψηλοί. Ενδεικτικό είναι πως τα κτίρια της πόλης καταναλώνουν το 40% των συνολικών αναγκών της σε ενέργεια.
«Εδώ και τώρα κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμισή τους. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά παραδείγματα κτιρίων, που έχουν εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 90%. Για παράδειγμα, το κτίριο γραφείων του Αλέξανδρου Τομπάζη ή το Μέγαρο Μουσικής». Η λύση της ενεργειακής αυτονομίας μένει να ακολουθήσει, αν και όπως εξηγεί ο κ. Σανταμούρης το ήπιο ελληνικό κλίμα είναι ταυτόσημο ενός άλλου ενεργειακού φορτίου, της ανάγκης για ψύξη που δεν μπορεί να καλυφθεί από αυτές τις «πράσινες» εφαρμογές.

ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ

Ελεύθερος Τύπος

Περισσοτερα: www.e-tipos.com

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP