Οι καρχαρίες του ανοικτού ωκεανού, είδος υπό εξαφάνιση

>> Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Η αλιεία βάζει σε κίνδυνο εξαφάνισης το ένα τρίτο των καρχαριών των ανοιχτών ωκεανών.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), στη Κόκκινη Λίστα καταχώ
ρισε 64 είδη καρχαριών των ανοιχτού ωκεανού στη λίστα με τα απειλούμενα είδη.

Οι καρχαρίες είναι ευάλωτοι επειδή χρειάζονται δεκαετίες για να ωριμάσουν και να αναπαραχθούν. Η υπερβολική αλιεία απειλεί το ένα τρίτο των καρχαριών του ανοικτού ωκεανού, δηλώνουν οι μαχόμενοι για τη συντήρηση του περιβάλλοντος.

Ο πληθυσμός ορισμ
ένων ειδών καρχαρία έχει μειωθεί κατά 99% τα τελευταία 30 χρόνια σε ορισμένα σημεία του πλανήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότ
ι ο πληθυσμός των καρχαριών στο Βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 50% από την αρχή της δεκαετίας του ΄70.

Ανακοινώνοντας τη Κόκκινη Λίστα με τους «πελαγίσιους» καρχαρίες και σαλάχια, οι επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να θέσουν όρια για την αλίευση τους και να επιβάλλουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις.

Οι καρχαρίες του ανοικτού ωκεανού πιάνονται συνήθως στα δίχτυα των ψαράδων, που αλιεύουν τόνους και ξιφίες, και πεθαίνουν. Το 2007, 21 κράτη αλιείας καρχαριών ανέφεραν ότι αλιεύτηκαν 10,000 τόνοι από το εν λόγω είδος.

Τα κορυφαία πέντε κράτη όπως η Ινδία, η Ταιβάν, η Ινδονησία, η Ισπανία και το Μεξικό αλίευσαν το 42% του συνολικού ποσοστού.

Οι καρχαρίες θεωρούνται δευτερεύον αλίευμα καθώς εξυπηρετούν τις αναδυόμενες αγορές για το κρέας και τα πτερύγια τους, που χρησιμοποιούνται στις σούπες.

Σε κράτη όπως η Κίνα, η σούπα με καρχαρία μέχρι στιγμής ήταν το αγαπημένο φαγητό της ελίτ κοινωνίας αλλά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση και από τις αστικές τάξεις.

Πολλοί ψαράδες συχνά κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών και πετούν το υπ
όλοιπο σώμα στη θάλασσα. Σε διεθνή ύδατα τυπικά έχει απαγορευτεί η εν λόγω τακτική, αλλά η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Η έκθεση της IUCN δίνει έμφαση σε μια μελέτη επιστημόνων που έγινε στο Καναδά και έδειξε ότι ο πληθυσμός ορισμένων ειδών καρχαριών όπως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας κατατάσσονται ως «ευάλωτοι προς εξαφάνιση».

Ορισμένα είδη καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση θα χρειαστούν 400 χρόνια για να ανακτήσουν τις ισορροπίες τους καθώς γίνονται σεξουαλικά ώριμα σε ηλικία 20 ετών και ανατρέφουν συνήθως μόνο ένα απόγονο τη φορά.

http://www.econews.gr/2009/06/29/oceanic-sharks-endager/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP