Ιχθυοκαλλιέργειες και Σαλαμίνα

>> Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Αναγκαία συνθήκη επιβίωσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αποτελεί όχι μόνο η συνεχής επέκταση των ήδη υπαρχουσών αγορών του αλλά και η διάνοιξη νέων πεδίων εκμετάλλευσης μέσω της λεηλασίας στη φύση. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία 20 χρόνια διάφορες παράκτιες περιοχές σε όλο το μεσογειακό άξονα έχουν καταληφθεί και μετατραπεί σε ιδιωτικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες, γεωγραφικά απομακρυσμένες από τις πόλεις ή από κάποιο κοντινό χωριό, δρουν σχεδόν ανενόχλητα μα κυρίως καταστροφικά, φυσικά με την ανοχή μας.

Η άποψη ότι «η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία κατ’ εξοχήν φιλική, για το περιβάλλον, διαδικασία» έχει ήδη καταρρεύσει.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 15393/2332/2002/ΦΕΚ
1022/Β/02 οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν καταταχθεί σε μορφές βιομηχανίας, κατηγορίας Α – υποκατηγορίας Β, που σημαίνει πως προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όσο κι αν είμαστε επιφυλακτικοί σε υπουργικές αποφάσεις, και τα υπόλοιπα στοιχεία εκεί συγκλίνουν. Η πρασινοκίτρινη θολή θάλασσα, επιπλέοντες αφροί, γλοιώδης πρασινοκίτρινος πυθμένας, μόνιμη εμφάνιση πλαγκτόν, έντονη δυσοσμία από τον ψόφο των ψαριών και τα ιζήματα που δημιουργούνται στο βυθό, καθιστούν απαγορευτική για κάθε άλλη χρήση τη θάλασσα και τις ακτές.

Επίσης, η εντατική εκτροφή ψαριών συσσωρευμένα σε μια τεχνητά διαμορφωμένη περιοχή από κλωβούς ευνοεί τη διάδοση ασθενειών μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί τους ιχθυοκαλλιεργητές στην τακτική χορήγηση αντιβιοτικών στα ψάρια των ιχθυοτροφείων μ
έσω της τροφής τους για να προστατεύονται από τις συγκεκριμένες ασθένειες.

Τα αντιβιοτικά αυτά, με τη σειρά τους δημιουργούν βακτήρια που συσσωρεύονται σε ιζήματα κάτω από τα κλουβιά και αποδεικνύονται καταστροφικά για τον άνθρωπο αφού μπορούν να δημιουργήσουν δερματοπάθειες, κολπίτιδες, σαλπιγγίτιδες, αλλεργικό άσθμα και στομαχικές διαταραχές εξαιτίας της πολύ υψηλής συγκεντρώσης αμμωνιακών, νιτρικών και άλλων ιόντων του αζώτου.


Ακόμη πιο συγκεκριμένα, στη Σαλαμίνα, σε ένα νησί που δεν έχουν θεσπιστεί πουθενά ζώνες ανάπτυξης ιχθυοτροφείων, αποτελεί γρίφος το γεγον
ός πως οι ιχθυοκαλλιέργειες που λειτουργούν φτάνουν σε αριθμό τις πέντε, εν αναμονεί μάλιστα για την έκτη. Κι αυτό από μόνο του υποδηλώνει την έκνομη διάσταση τους. Πυργιακόνι, Λαμπρανό, Στενό, Ηλιακτή, Θυνιό, Φώκα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δύο από αυτές έχουν επιβληθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ πρόστιμο από τη Νομαρχία Πειραιά εξαιτίας της αυθαίρετης εδαφική τους επέκτασης που φτάνει τα αρκετά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Περισσότερα: periodikobakilos.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP