Δελτίο τύπου για την ημερίδα Υγρότοποι της Αττικής

>> Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα, ημερίδα με θέμα «Υγρότοποι της Αττικής» που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε) και το Συντονιστικό Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου.

Η εκδήλωση αυτή, που έλαβε χώρα στo φιλόξενο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου “Θέογνις” απέναντι από την Κεντρική πλατεία των Μεγάρων, είχε απόλυτη επιτυχία. Η αίθουσα παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, γεγονός το οποίο φανερώνει το σημαντικό ενδιαφέρον των πολιτών για τα ζητήματα περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως αυτή των Μεγάρων η οποία βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή της περιβαλλοντικής και οικολογικής υποβάθμισης.

Έγιναν ειδικές εισηγήσεις για αρκετούς υγροτόπους της Αττικής (Ωρωπός, Βραυρώνα, Κουμουνδούρου, Βουρκάρι) και αναφορές για άλλους (Σχινιάς, Ψάθα, Αρτέμιδα κα). Οι ιδιαίτερες εισηγήσεις αφορούσαν:
- στην ορνιθοπανίδα των υγροτόπων
- στην κατάστασή τους και τις προσπάθειες διάσωσης και προστασίας τους
- στο νομικό πλαίσιο προστασίας των υγροτόπων
- στη δυνατότητα δραστηριοποίησης του ενεργού πολίτη της Αττικής

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εισήγηση για τα νομικά ζητήματα που απασχολούν τους υγροτόπους που έγινε με αναλυτικό και απόλυτα εμπεριστατωμένο τρόπο από την εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής του ΄΄Συνηγόρου του Πολίτη΄΄ (ΣτΠ), κ. Μεταξία Μαρτσούκου. Η διακεκριμένη νομικός αναφέρθηκε στην ομιλία της και στον υγρότοπο των Μεγάρων, για τον οποίο διευκρίνισε ότι ο ΣτΠ εμμένει στα συμπεράσματα του Πορίσματός του (Αυγ.’08). Συγκεκριμένα επισήμανε ότι ο ΣτΠ γνωρίζει και παρακολουθεί το ζήτημα του υγροτόπου του Βουρκαρίου, και θεωρεί ότι:

ΤΟΣΟ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΝΕΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ!

Για το θέμα του ευρύτερου νομικού πλαισίου που διέπει τον υγρότοπο των Μεγάρων ακολούθησε αρκετή ειδική συζήτηση και δόθηκαν διευκρινήσεις και στο τελευταίο μέρος της Ημερίδας, λόγω φυσικά του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή. Στην εισήγηση για τον υγροβιότοπο της Βραυρώνας, έγινε εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα προστασίας και αποκατάστασης της περιοχής. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Ε. με την ενεργό συμμετοχή του τοπικού Δήμου και του Αερολιμένα, αποτελεί για όλους μας ένα ακόμα 'ζωντανό' παράδειγμα για τις τεράστιες δυνατότητες προστασίας και αποκατάστασης ενός υγροτοπικού συστήματος όταν ο Δήμος αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Οι συγκρίσεις με την αδράνεια του δικού μας Δήμου είναι απλώς απογοητευτικές...


Στην ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές εκπρόσωποι από τις:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς
Συνήγορο του Πολίτη
'Οικόπολις' και 'Διαρκής Κίνηση' Χαϊδαρίου
και ως παρατηρητές εκπρόσωποι από τις:
ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος για την Προστασία και την Περίθαλψη Άγριας Ζωής
Οργάνωση 'Φίλοι της Φύσης'

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν πολλοί απλοί πολίτες των Μεγάρων καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων, κομμάτων και παρατάξεων. Ανάμεσά τους διακρίναμε: τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Λεβέντητον πρώην Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Χρ. Σύρκοτον εκπρόσωπο του Νομάρχη και Αντινομάρχη κ. Αν. Μιχάλαροτους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων:Γρ. Σταμούλη - Δυναμική ΠορείαΓ. Βαρελά - Υπερκομματική Κίνηση ΠολιτώνΓ. Μαρινάκη - Μέγαρα Νέο Ξεκίνημαεκπροσώπους από:Εμπορικό ΣύλλογοΣύλλογο ΕπιστημόνωνΑ.Ο. ΚούροΣύλλογο ΘέογνιςΕξωραϊστικούς Συλλόγους ( Καθαρό περιβάλλον Αγ. Τριάδας, Αναγέννηση Περάματος, Δημοτών-Ετεροδημοτών Μεγαρίδας , Αγ.Κωνσταντίνου και Ελένης Ήρεμου Κύματος)εκπροσώπους από πολιτικές οργανώσεις:

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚΤ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΤ.Ο. ΛΑΟΣΤ.Ο. ΣΥΝΑΣ
ΠΙΣΜΟΥ επίσης εκπροσώπους από:Νομαρχιακή Οργάνωση ΣΥΝΑττική Κίνηση Πολιτών - Οικολόγους ΠράσινουςΜήνυμα - χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Καντερές

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και δημοσιογράφοι από τον Αθηναϊκό τύπο, τον τοπικό τύπο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τα Μέγαρα είχαν την τιμή (κατά τη γνώμη μας), να φιλοξενήσουν μια τόσο σημαντική ημερίδα, με ιδιαίτερα διακεκριμένους εισηγητές και επιστήμονες από τα δυο άκρα της Αττικής. Ελπίζουμε να φανήκαμε επαρκείς και φιλόξενοι οικοδεσπότες...


Χωρίς σχόλιο: Ο Δήμος Μεγαρέων και ειδικά ο Δήμαρχος που ήταν προσκεκλημένος για να χαιρετίσει την ημερίδα δεν προσήλθαν.

http://vourkari.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP