Ένα εμπορικό πλοίο ρυπαίνει περισσότερο από 50εκ. αυτοκίνητα

>> Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009


Ένα πλοίο κοντέινερ μπορεί να εκπέμπει τόσους ρύπους όσους εκπέμπουν συνολικά 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν σκληρά μέτρα τα τελευταία χρόνια για τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων, προσπαθώντας να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Δυστυχώς ακόμα και αν
όλα τα αυτοκίνητα του πλανήτη εξαφανιζόντουσαν από τους δρόμους, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα μειώνονταν μόνο κατά 20%, όπως και οι άλλοι ρύποι.

Δεδομένου ότι το εμπόριο έχει διεθνοποιηθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες, η περισσότερη βιομηχανοποίηση προέρχεται από τις χώρες «χαμηλού κόστους» στην Ασία, ιδιαίτερα από την Κίνα. Τα αγαθά μεταφέρονται με μεγάλες αποστάσεις στους παγκόσμιους ωκεανούς, μέσω μεγάλων κοντέινερ πλοίων.

Υπάρχουν περίπου 90,000 κοντέινερ πλοία παγκοσμίως.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι εκπομπές που προέρχονται από το κάθε κοντέινερ πλοίο ισοδυναμούν με τις εκπομπές ρύπων 50 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Δηλαδή τα 15 μεγαλύτερα πλοία μπορούν να εκπέμπουν συνολικά περισσότερους ρύπους από τα αυτοκίνητα ολόκληρου του πλανήτη. Μέρος του προβλήματος είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιούν.

Το 70% των εκπομπών ρύπων της ναυτιλίας παράγονται μέσα στις 250 παράκτιες περιοχές.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να επιβάλλει μια ζώνη χαμηλών εκπομπών 230 μιλίων γύρω από τις παράκτιες ακτές της. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν δραστικότερα μέτρα απέναντι στις εκπομπές ρύπων της ναυτιλίας σε σύγκριση γενικότερα με το τομέα των μεταφορών, αν θέλουν πραγματικά να πετύχουν μεγάλες μειώσεις στα επίπεδα των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

econews.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP