Νεκρό πεύκο - ζωντανό προσάναμμα

>> Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

Βόμβα που απειλεί να εκραγεί και να καταστρέψει τα εναπομείναντα αστικά και περιαστικά δάση της χώρας αποτελούν φέτος χιλιάδες δένδρα, στην πλειονότητά τους πεύκα, που έχουν προσβληθεί από έντομα, παράσιτα και μύκητες.

Η ασθένεια στα δένδρα εξαπλώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα αυτά να ξεραίνονται πολύ γρήγορα και να λειτουργούν ως προσάναμμα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αφού αντί να κόβονται και να απομακρύνονται, όπως θα έπρεπε, παραμένουν μέσα στα δάση.

Οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά παρ' όλα αυτά και ενώ έχουμε ήδη μπει στην αντιπυρική περίοδο και πολλοί εμπλεκόμενοι στη δασοπυροπροστασία μιλούν για ένα επερχόμενο δύσκολο καλοκαίρι λόγω των συχνών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον χειμώνα, δεν έχουν προβεί μέχρι τώρα σε καμία απολύτως ενέργεια.

Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και από επιστήμονες-ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, αφού σε έκθεση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Ιδρύματος, η οποία έχει συνταχθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από επίσκεψη ερευνητή του Ινστιτούτου στη θέση «Δεξαμενή» της Νέας Πεντέλης, αναφέρεται ότι:

«Παρατηρήθηκαν νεκρώσεις δένδρων χαλεπίου πεύκης σε σημεία που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007. Ολα τα νεκρά δένδρα ήταν προσβεβλημένα από φλοιοφάγα έντομα. Από τα δείγματα που ελήφθησαν από νεκρά και νεκρούμενα δένδρα προσδιορίστηκε το φλοιοφάγο έντομο orthotomikus erosus. Πιθανόν να υπήρχαν προσβολές και από άλλα είδη εντόμων, αλλά αυτή την περίοδο δεν υπήρχαν ακμαία έντομα για τον προσδιορισμό του είδους. Κάποια από τα δένδρα πεύκης βρέθηκαν προσβεβλημένα από τον μύκητα phellinus pini».

Περισσότερα: www.enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP