«Πράσινα» μέτρα και μετά τις 7 Ιουνίου περιμένουν οι Οικολόγοι

>> Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

Ένα βήμα προς την κατεύθυνση συμφιλίωσης με την απλή λογική αποκάλεσαν τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης για τις «φωτοβολταϊκές στέγες» οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σημειώνουν, πάντως ότι η πολιτική στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάζεται νομοθετική συνέχεια, χρηματοδοτικά εργαλεία και συνέπεια στην εφαρμογή της και μετά τις εκλογές.

"Για τους Οικολόγους Πράσινους τα μικρά και οικιακά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι χόμπι για ένα περιορισμένο κοινό, αλλά αποτελούν δράση ζωτικής σημασίας, που οφείλει να προωθηθεί άμεσα στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα", σημειώνεται στην ανακοίνωση του
κόμματος.

Μάλιστα, τονίζουν πως το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του κόμματος στη Σανταρόζα λειτουργεί με σύστημα φωτοβολταϊκών "και μάλιστα χωρίς να έχουμε κάποια κρατική εκλογική επιχορήγηση όπως άλλα κόμματα", τονίζουν οι Οικολόγοι. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν ως βασική έλλειψη του κυβερνητικού σχεδίου για τα οικιακά συστήματα ΑΠΕ το γεγονός ότι δεν προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για την ευνοϊκή ευνοϊκής πρόσβασης των πολιτών στο απαιτούμενο κεφάλαιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Για την αντιμετώπιση της παραπάνω αδυναμίας, προτείνουν τη χρήση πόρων από το πακέτο των 28 δισ. ευ
ρώ, μέσω ρύθμισης που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν σχετικά προγράμματα, προσφέροντας χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η εγγύηση του Δημοσίου γι' αυτά τα δάνεια μπορεί να συμπιέσει τα επιτόκια ακόμη χαμηλότερα.

Επίσης θεωρούν αδυναμία του κυβερνητικού σχεδίου τον αποκλεισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών από δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

"Η διστακτικότητα της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη, καθώς στα ελληνικά νησιά η αιχμή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας συγχρονίζεται με την απόδοση των φωτοβολταϊκών".

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει άμεσα ένα αντίστοιχο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη των οικιακών συστημάτων αιολικής ενέργειας.


http://www.enet.gr/

1 comments:

Ανώνυμος,  14 Μαρτίου 2012 - 10:37 π.μ.  

[img src="http://www.gozakynthos.gr/photos/data/media/11/zakynthos.jpg "]

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP